Etty Heerma van Voss

vorige naam / volgende naam / namenlijst

Deze pagina wordt momenteel geredigeerd. Correcties en aanvullingen kunt u melden aan de redactie, via webmaster@herdenkingleiden.nl


Etty Heerma van Voss

16.06.1930 Amsterdam
16.04.1943 Sobibor

Weeshuisperiode:
28.08.1942 – 17.03.1943

 

 


Vader:

Casparus S. Heerma van Voss
19.06.1901
Moeder:
Theodora Noach
09.10.1904 Krefeld (D)
11.06.1943 Sobibor
Getrouwd met: Vischschraper
Andere kinderen:
Louis (10.07.1934 Groningen)
Carol Eduard (05.02.1927 Zwolle)

 

Etty werd geboren in Amsterdam op 16 juni 1930. Haar moeder, Theodora Noach, erkende haar als Etty Noach op 8 juli 1931. In 1932 werd zij geadopteerd door de familie Heerma van Voss in Haarlem. In maart 1938 werd haar achternaam officieel Heerma van Voss. Volgens haar echte moeder had zij ook een joodse vader, maar we weten niet wie dat was.

Op 28 augustus 1942 werd Etty ondergebracht in het Joodse Weeshuis in Leiden, een beslissing die haar fataal zou worden.

Op 17 maart 1943 werd zij samen met de andere kinderen en de leiding naar Westerbork gedeporteerd. Etty schreef in de trein een briefje aan haar adoptieouders.

Wij zijn weg. We zijn woensdagavond om 9 uur weggehaald. Ik zit nu in de trein. We zijn bijna bij Westerborg. Dag allemaal, een benden kusjes. Je Etty.

Na aankomst in Westerbork is door de Joodse Raad geprobeerd om haar op een lijst te krijgen van kinderen met een niet-joodse vader. Maar een van de medewerkers constateerde dat dit niet zou lukken, omdat haar adoptieouders vier joodse grootouders hadden opgegeven (bij de landelijke aanmelding van Joodse personen, in 1941).

Op 13 april werd zij gedeporteerd naar Sobibor. Alleen, in een transport zonder andere kinderen of leiding uit het Leidse Weeshuis. Daar is zij direct vermoord.

Een paar dagen later kwam er een brief voor Etty aan in Westerbork, die onbesteld retour werd gezonden.

Mijn lieve, lieve schat! Je briefjes heb ik nu alle beide ontvangen. Wat naar, dat je ziek was, klein ding! Hoe lang was je wel ziek? Je denkt er wel om, dat je heusch niet aan dat water komt, hè? Want als dat niet goed is, kun je vreeslijk ziek worden, hoor. Ik heb nu weer 2 pakjes gestuurd. Deze week gaat nog een weg met tomatensap, en postpapier, en ook een stukje zeep. Daar moet je natuurlijk heel zuinig mee zijn, niet op drukken, anders is ze zoo op! Etteke, schrijf eens alles op wat je aan kleeren hebt, hemden, kousen, jurken en al, en stuur mij die lijst dan. En houd voor jezelf ook een, dan kun je geregeld zien of je ook alles hebt.’……..’ Dag flinke kleine meid Bende kusjes van Mamma, P en I. (Inge)

Op het randje van het papier staat nog op zijn kop: Inge (die blijkbaar binnenkort jarig zou zijn) krijgt een cadeau van jou, hoor. Je krijgt een foto van Inge.

Na de oorlog schonk haar adoptief zus Inge de briefjes van Etty en haar adoptiemoeder aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

 

 

 

Joods Monument: Etty Heerma van Vos