Israel Wygoda

vorige naam / volgende naam / namenlijst

Deze pagina wordt momenteel geredigeerd. Correcties en aanvullingen kunt u melden aan de redactie, via webmaster@herdenkingleiden.nl


Israel Wygoda

25-10-1922 Fulda (D)

Weeshuisperiode:
13-09-1936 – 02-03-1941

 

 

 

 

Vader
David Wygoda
Moeder:
Scheindia Trumbetzka

 

De ouders van Israel Wygoda waren afkomstig uit Polen. Toen hij 13 jaar was werd hij in het Joods Weeshuis in Leiden geplaatst. De reden is niet bekend. Zijn pasfoto komt voor in het foto-album van Lotte Adler, vlak naast haar eigen foto en die van haar zusje en haar moeder. Daarom is door de onderzoeker Leonard Kasteleyn gesuggereerd dat Lotte een oogje op hem had. Pieter de Vries vertelde aan deze onderzoeker dat Israel iemand was die je wijze raad kon geven.

Verschillende jongens in het weeshuis werden door de directeur als ze zestien of ouder waren in een Palestina-farm geplaatst. Daar leerden ze om in de toekomst het land Palestina te kunnen ontginnen en bewoonbaar te maken. De Palestina-farms kwamen voort uit de Zionistische beweging. Israel Wygoda vertrok op 2 maart 1941 naar Gildelaan 1 in Velzen-noord (bron: biografisch overzicht van Zegveld), de locatie van ‘Kibboets Beverwijk.’ Daar woonde en werkte hij als achttienjarige tussen mensen die een actieve houding aannamen tegen de fascistische bezetter. Toen de kibboets in maart 1942 op last van de bezetter ontmanteld moest worden, dook een grote groep bewoners onder in de omgeving van Beverwijk. Verschillende Palestina-pioniers hadden contact met de Westerweel-groep, een samenwerking tussen joodse en niet-joodse verzetsstrijders. Via de vluchtroute van de Westerweelgroep naar Frankrijk en Spanje hebben relatief veel van hen aan deportatie naar concentratie- en vernietigingskampen weten te ontkomen, waaronder verschillende pioniers uit Kibboets Beverwijk. Volgens de overlevering heeft Israel Wygoda uiteindelijk Palestina weten te bereiken. Dit maakt het aannemelijk dat ook hij is ondergedoken en via de Westerweel-groep, onder een schuilnaam, Nederland heeft kunnen ontvluchten. Vervolgens heeft hij wellicht op een van de illegale veerboten die in 1945 naar Palestina voeren het land weten te bereiken. Israel heeft zijn sporen echter zo goed uit weten te wissen, dat wat er daadwerkelijk is gebeurd een mysterie blijft.

 

Foto’s en brieven van Israel Wygoda:

Israƫl Wygoda, 1938 (album Levisson)


Brief Israel Wygoda voor de 60ste verjaardag van Leo Levisson (album Levisson)

 

Israel Wygoda, 1941 (album Nathan Italie)

 

vorige naam / volgende naam / namenlijst