Mirjam en Corrie Frenkel
vorige naam / volgende naam / namenlijst
Let op: de tekst op deze pagina moet nog geredigeerd worden en kan daarom onjuistheden bevatten. Correcties en aanvullingen kunt u melden aan de redactie, via webmaster@herdenkingleiden.nl
MARIANNE (MIRJAM)
Rotterdam 29.7.1922 – 5.3.1943 Sobibor
In weeshuis: 31/12/1930 – 17.3.1941 = 10.2 jaar (van 8.5 tot 18.7 jaar)
Gedeporteerd: 2.3.1943
CORNELIA (CORRIE)
Rotterdam 25.4.1924 – 26.3.1943 Sobibor
In weeshuis: 31.12.1930 – 17.3.1943 = 12.2 jaar (van 6.8 tot 18.10 jaar)
Gedeporteerd: 23.3.1943
Vader:
Joseph Frenkel
?Pernis 13.11.1884 – 14.1.1943 Auschwitz
Moeder: Betje Bekkers
De kinderen kwamen naar het weeshuis vanuit Rotterdam, Witte de Withstraat 33a. Mirjam ging naar Rotterdam terug; Stadhouderskade 111b. Zij was verkoopster.
Corrie bleef tot het eind (en was toen, samen met Jettie Bobbe, op dezelfde dag geboren, het oudste kind van het weeshuis). Tot zomer 1941 zat ze op de Valeschool voor meisjes aan het Rapenburg, met Frieda Lichtenbaum, Reina Segal en Betsy Wolff uit het weeshuis (en Isabella Boasson, Ruth Verhouts, Wilhelmina Turksma en Sara Vreeland als Joodse scholieren elders uit de stad. Ze kreeg haar persoonsbewijs op 10.11.1941 en was (toen) hulp in de huishouding.
Eén dag na de ontruiming van het weeshuis worden in het Leidsch Dagblad vier meisjes gevraagd, waaronder twee in de Rodenburgerstraat: ‘Net dagmeisje, in klein gezin’, voor de morgenuren. Goed loon. Rodenburgerstraat 28′ en ‘Een net flink meisje, voor de huishouding, van 9 tot 4 uur. ‘s-Zondags vrij. Mevr Lantinga, Roodenburgerstraat 37’ (Zie ook Betsy Wolff!)
Mirjams laatste, in Westerbork opgegeven adres was Mathenesserlaan 208, Rotterdam; het Joodse weeshuis aldaar! Ze geeft als haar naam op Marina (waarschijnlijk verkeerd verstaan). Op 26 februari 1943 werd dit weeshuis ontruimd. Uit de transportlijst van 2.3.1943 blijt dat net als 3 weken later, veel weeshuiskinderen direct gedeporteerd zijn – in het eerste transport naar Sobibor. ‘Marianne’ was op 29.4.1942 Kochfrau op Mathenesserlaan 208!
Corrie was bevriend met Didia, met wie ze in de klas zat.
Foto’s en documenten van Mirjam en Corrie Frenkel:
- Corrie Frenkel ca 1935
- Corrie Frenkel, 1942
- Cornelia Frenkel
- Mirjam Frenkel
- Corrie en Mirjam Frenkel, 1938 Corrie volgde de huishoudshool op het Rapenburg 23 en was later hulp in de huishouding van het Weeshuis. Daardoor was zij op 17 maart 1943 aanwezig. Haar zusje Mirjam was in het weeshuis van 31 december 1930 tot zij op 17 maart 1941 naar Rotterdam vertrok. Zij was verkoopster.
- Mirjam en Corrie Frenkel, 1942
- Brief Corrie Frenkel aan Levisson, 1938
- Brief Mirjam Frenkel aan Levisson, 1938 (deel 1)
- Brief Mirjam Frenkel aan Levisson, 1938 (deel 2)
- Personenopgave door Pieter de Vries Deze foto is uit het begin van de periode Roodenburgerstraat. Er is nog geen gras gezaaid. Het linkse zittende meisje in de lichte jurk is Frieda Lichtenbaum. Eerste staande rij links Jopie Beem. Op de tweede staande rij, tweede van links Hans Porcelijn, rechtsnaast hem en boven hem uitstekend Salomon Montezinos. Rechts naast hem Jetje Beem. Rechts naast haar achter wit weeskind* Bram Degen. Derde staande rij links Louis Limburg. Rechts naast hem Leo Auerhaan. Rechts naast hem Didia Klein. Daar weer rechts naar Mirjam Frenkel. Didia en Mirjam staan kennelijk op een stoel. Links boven (gedragen door een ander) Mieke Dagloonder. De achterste, boven de bomen uitstekend is Femmy Frenkel. – aanvulling (2020): * de jongen met de opvallend witte kleding moet Barend Ritmeester zijn.
- De meeste meisjes hadden rond die tijd het kapsel dat toen in de mode was: Kort vallend! Omdat alle meiden ook nog eens een schort over de kleren droegen is het nu moeilijk ze te herkennen als het gezicht niet duidelijk op de foto te zien is. Toch zijn die zeer waarschijnlijk Corrie en Mirjam Frenkel.
- Lotte maakte deze foto in de tuin achter het weeshuis. Links Hans Porceleijn. In het midden Didia Klein met Melna Fleurima op haar heup. Rechts Corry Frenkel met Louis Fleurima. Augustus 1939
- Lotte maakte dit groepsportret zelf. Op de achterste rij staan v.l.n.r. Reina Segal, Betsy Wolff, stagaire Anna Hijmans, Didia Klein, kinderjuffrouw Mien Gobes, Corrie Frenkel en Jettie Bobbe. Op de voorgrond zitten gehurkt v.l.n.r. Henny Adler, Edit Strauss, Henny Feniger en Ruth Familier. Achter hen staat links Frieda Lichtenbaum met de handen in de zij en rechts Mieke Dagloonder. Aug/sep 1939
- Uitje met de Joodse jeugdvereniging ‘Mishnan Hajaddeen’ (aug. 1939) . Vooraan: Jetty Bobbe, Reina Segal en Lotte Adler. Op de brugleuning zit links Karel Bierschenk (niet uit het weeshuis), en rechts David Beem. Tussen hen in v.l.n.r. Elly Boasson uit de De Laat de Kanterstraat en de weeshuismeisjes Corry Frenkel, Didia Klein en Betsy Wolf.
- Groepsfoto april of mei 1933 Deze foto is gedateerd door het voorkomen van één van de vier kinderen Gurfunkel, de eerste Duitse vluchtelingen in het weeshuis. Zij zijn gekomen kort na de boycot van Joodse zaken in Hitler-Duitsland, begin april 1933 Mirjam Frenkel, Sally Montezinos, Chelle Leeda, Corrie Frenkel, Esther (Esje) van Santen, David Beem, Onbekend, Esther Appel, Annie Simons, Betsy Wolff. Op de voorgrond op haat fietsje Marga Gurfunkel.
- Groepsfoto april/mei 1933 Onbekend, Onbekend, Jettie Bobbe,Betsy Wolff, Esther Gusfinkel, Estehr van Santen, Onbekend, Annie Simons, Corrie Frenkel, David Beem, Onbekend, Esther Appel, Chelle Leeda. Voor de groep op haat fietsja Marge Gurfunkel.
- Groepsfoto voorjaar 1933 Op de achterste rij v.l.n.r.: Onbekend, Henny Jansen, Hetty de Jong, Sientje Spiro, Hermen Stofkoper, Esther van Santen, Juultje Beem, Esther Appel, Jupie Pront en Sal Porcelijn Op de tweede rij van achter: Pies Cohen, Leo Auerhaan, Mirjam Frenkel, Didia Klein, Bedtsy Wolff, David Beem?? Op de derde rij van achter: Sally Montezinos, Harry Spier, Hans Porcelijn, Corry Frenkel, Louis Limburg Helemaal vooraan: Jetty Bobbe en Reina Segal
- Wijk aan Zee, 1937 Esther Appel (in uniform) is in september 1936 op 18-jarige leeftijd uit het weeshuis gegaan. Ze ging naar Wijk aan Zee, het Israelitisch Herstellings- en vakantoord oftewel de Jozeboko (Joodse Zee- en BoschKolonien). Hier zal deze foto in 1937 gemaakt zijn. Vóór Esther Hans Kloosterman, links op het muurtje Corrie Frenkel en rechts Frieda Lichtenbaum.